Звіт директора Оксани Табачук про результати роботи закладу в 2018-2019 н.р.

ЗВІТ

про результати діяльності

Калуської гімназії ім. Дмитра Бахматюка

в 2018-2019 н.р.

 

Калуська гімназія ім. Дмитра Бахматюка – заклад незвичайний. Його унікальність зумовлена не лише статусом, але й особливостями колективу, глибиною і важливістю завдань, які перед ним стоять, органічним сплавом досвіду і молодості, поєднанням традицій та новацій.

Упродовж звітного періоду колектив, працюючи під гаслом «Жодного дня без творчої праці!», продовжував формування відповідного освітнього середовища для осмисленого визначення обдарованими дітьми своїх можливостей і життєвих цілей, всебічного розвитку особистості кожного учня, примноження інтелектуального та духовного потенціалу України.

На даний час у гімназії навчається 480 учнів (17 класів). Працює 48 педагогічних працівників (35 із них мають вищу кваліфікаційну категорію, 20 – педагогічне звання “учитель-методист”, 10 – педагогічне звання “старший учитель”). Кількість працівників МОП та ДП – 21.

Профільні предмети у старшій школі: українська мова, англійська мова.

Результати різнопланової діяльності свідчать про те, що гімназія продовжує розвиватись у відповідності до вимог часу й активно примножує свої досягнення, залишаючись в когорті найбільш успішних закладів України. Зокрема – й за підсумками ЗНО (у відповідних рейтингах, опублікованих журналом «Фокус» та УЦОЯО, ми традиційно утримуємо провідні позиції серед найкращих шкіл України.

У 2018 році усі 9 претендентів на нагородження медалями підтвердили свої нагороди за результатами ЗНО.

Всі без винятку випускники 2018 року мали можливість поступити на денну державну форму навчання у престижні вищі навчальні заклади України та Польщі. Окремі з них обрали денну контрактну форму навчання в інших вузах.

А випускниця 2018 року Олена Прокоф’єва стала першим лауреатом премії імені Дмитра Бахматюка, яка за рішенням Калуської міської ради присуджується за досягнення вагомих результатів у різних видах діяльності на обласному, всеукраїнському та міжнародному рівнях за останні три навчальні роки.

Вже четвертий рік поспіль Калуська гімназія ім. Дмитра Бахматюка впевнено лідирує серед ЗНЗ Івано-Франківської області за результатами ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад. І якщо у 2016 році калуські гімназисти на обласному рівні мали 38 призових місць, у 2017 – 44, то у 2018 та 2019 роках до олімпійських здобутків гімназії додалось відповідно по 45 перемог (представлений графік демонструє, що два останні роки ми утримуємо власний рекорд щодо кількості переможних місць на обласному рівні).

 

Рік

Кількість переможців

Рік

Кількість переможців

Рік

Кількість переможців

1993

8

2002

28

2011

34

1994

14

2003

26

2012

42

1995

12

2004

25

2013

41

1996

21

2005

17

2014

31

1997

21

2006

32

2015

27

1998

23

2007

31

2016

38

1999

24

2008

37

2017

44

2000

28

2009

40

2018

45

2001

19

2010

41

2019

45

 

2019 рік, як і попередній, став для Калуської гімназії ім. Дмитра Бахматюка доволі урожайним на здобутки найвищого в Україні рівня. Наша зіркова скарбниця навчальних досягнень поповнилась 11 перемогами. А саме:

  1. Учениця 4(8)-А класу Мацьків Дарина – переможець (І місце) ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології.

Учитель біології – Лойош Галина Павлівна.

  1. Учень 6(10)-Б класу Стасюк Юрій – переможець (ІІ місце) ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії.

Учитель фізики – Безушко Олександр Миколайович.

  1. Учень 5(9)-Б класу Забавський Назар – переможець (ІІІ місце) ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії.

Учитель історії – Забавська Ольга Ігорівна.

  1. Учень 5(9)-Б класу Думенко Костянтин – переможець (ІІІ місце) ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання.

Учитель трудового навчання – Балван Олег Михайлович.

  1. Учень 1(5)-В класу Псюк Юрій – переможець (І місце) заключного етапу ІІ Всеукраїнської олімпіади з математики для учнів 5-7 класів.

Учитель математики – Рожик Роман Вікторович.

  1. Учень 6(10)-Б класу Стасюк Юрій – переможець (ІІІ місце) заключного етапу ХІІІ Всеукраїнській олімпіади з астрономії та астрофізики.

Учитель фізики – Безушко Олександр Миколайович.

  1. Учень 6(10)-Б класу Стасюк Юрій – переможець (ІІ місце) ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (відділення фізики і астрономії, секція «Астрономія і астрофізика»).

Науковий керівник – керівник гуртка ЦТТУМ Кравець Володимир Іванович.

  1. Учениця 3(7)-Б класу Семенюк Софія – переможець (ІІ місце) заключного етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Учитель української мови – Оленюк Галина Іванівна.

Учитель української літератури – Півторак Віталій Романович.

  1. Учень 5(9)-Б класу Забавський Назар – переможець (І місце) заключного етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!».

Учитель української мови та літератури – Стефанюк Ліна Миколаївна.

  1. Учениця 6(10)-Б класу Кравчук Юлія – переможець заключного етапу Програми обміну майбутніх лідерів (FLEX) (на наступний навчальний рік запрошена до США).

Учитель англійської мови – Федун Богдана Вікторівна.

  1. Учениця 6(10)-Б класу Дануца Вікторія – переможець заключного етапу Програми обміну майбутніх лідерів (FLEX) (на наступний навчальний рік запрошена до США).

Учитель англійської мови – Федун Богдана Вікторівна.

Висока результативність участі гімназистів в учнівських олімпіадах та конкурсах загальноукраїнського рівня забезпечується ефективною системою роботи з обдарованими дітьми, яка склалася в закладі.

Наявність чіткої програми розвитку, інформатизація управління, сучасні підходи до організації методико-педагогічної роботи, дієве учнівське самоврядування, нові форми взаємодії з громадськістю – все це дає змогу орієнтуватись у складному лабіринті суспільних явищ, координувати зусилля всіх членів колективу, забезпечувати кваліфікований вплив адміністрації на професійну діяльність педагогічних працівників задля досягнення результату.

Добре зарекомендувала себе практика, коли учні 1(5) класів гімназії стають власниками індивідуальних залікових книжок (Книжок гімназиста), які є своєрідним стимулом для наполегливої творчої праці.

Відрадно, що творча праця учнів і педагогів стимулюється певними додатковими виплатами з місцевого бюджету. Педагогічним працівникам гімназії встановлено надбавку до заробітної плати у розмірі 20% від посадового окладу. Вчителі, які підготували переможців ІІІ і ІV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад, ІІ і ІІІ етапів конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт членів МАН України, мають доплати до заробітної плати у розмірі від 10 до 50%.

Упродовж навчального року гімназія прийняла чималу кількість гостей та провела цілий ряд заходів з поширення досвіду успішної освітянської діяльності.

Так, у листопаді 2018 року на базі закладу відбулися заняття Всеукраїнського семінару вчителів української мови і літератури, організованого Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

Цього ж місяця в гімназії проходили педагогічну практику слухачі курсів підвищення кваліфікації учителів образотворчого мистецтва при Івано-Франківському ОІППО.

У березні силами колективу гімназії проведено педагогічну практику для слухачів курсів підвищення кваліфікації вчителів української словесності при Івано-Франківському ОІППО.

Заступник директора гімназії Алла Маковська стала учасником семінару Fake Lesson, організованого Українською академією лідерства в Києві, на який були запрошені керівники 100 закладів загальної середньої освіти, що за рейтингами ЗНО та результатами Всеукраїнських учнівських олімпіад демонструють найвищі показники.

Гімназія має перспективу в майбутньому стати науковим ліцеєм, оскільки традиційно всі учні 6(10) класів упродовж навчального року виконують науково-дослідницькі роботи з обраних тем під керівництвом учителів, які виступають у ролі наукових керівників. Нещодавно упродовж трьох днів відбувався захист цьогорічних курсових проектів. Після успішного захисту окремі проекти стануть основою для науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Команда учнів гімназії здобула ІІ місце у І Всеукраїнській олімпіаді креативності «Destination Imigination» Національного центру МАН України під егідою ЮНЕСКО та за підтримки Міністерства освіти і науки України, яка проходила у місті Києві.

Якісно новим рівнем відзначилася цього року діяльність учнівського самоврядування. З ініціативи і завдяки організаційній роботі його лідера, учня
6(10)-А класу Олега Борисевича у жовтні-листопаді 2018 року в Калуші було реалізовано освітній проект «Школа успіху. Калуш» за підтримки Klitschko Foundation, покликаний надати допомогу молоді у розвитку лідерських здібностей та професійній орієнтації. У ньому взяли участь школярі віком від 13 до 17 років з усіх ЗЗСО міста.

Учнівська рада бере на себе відповідальність за різні аспекти організаційного забезпечення освітнього процесу. У вересні відбулися вибори її нового складу, яким передувала звітно-виборна учнівська конференція.

За 2018-2019 навчальний рік у закладі реалізовано чимало міжнародних проектів.

В рамках 22-го фестивалю «Z odra na oder» («Від сцени до сцени») в Словенії вдруге гімназисти у співпраці з Калуським міськрайонним відділенням Української бібліотечної асоціації та своїми друзями-костополянами з Рівненщини реалізували спільний культурологічно-себетворчий проект «Щастя – БУТИ!».

Влітку наші учні разом зі своїми друзями з інших міст України та Сербії відпочивали й обмінювались знаннями у Міжнародній літній школі батьківщинознавства у смт. Верховина.

Команда євроклубу гімназії «ЖвавІмпровізатори» співпрацювала зі своїми друзями зі столиці Республіки Словенії – Люблян (Основна школа Ледіна) за проектом «PLASTIC IN OUR ENVIRONMENT AND ART 2018-19».

Упродовж року учні гімназії разом із класними керівниками здійснили ряд екскурсійних подорожей країнами Європи.

Велика увага в нашому закладі приділяється спортивно-оздоровчій діяльності та військово-патріотичному вихованню. То ж минулий навчальний рік відзначився низкою високих досягнень у цих напрямках роботи.

Гімназисти вже другий рік поспіль здобули І місце у міських змаганнях Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого фестивалю школярів України «Козацький гарт».

Команда нашого закладу вперше стала переможцем (І місце) 17 регіонального шахового турніру пам’яті Героя України Олекси Гірника.

В загальноміських змаганнях дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва «Сокіл» («Джура») 2019 року гімназійна команда виборола призове ІІІ місце. А влітку минулого року «Джура» достойно виступила у міських змаганнях регіональної молодіжної патріотичної науково-пізнавальної програми «Чорний ліс» і зайняла ІІ місце (керівник команди Вовк С.П.).

У вересні 2018 року проведено традиційний День здоров’я. У жовтні на високому рівні пройшов традиційний конкурс строю та патріотичної пісні, приурочений 76-й річниці з дня створення УПА.

На належному рівні працювали гімназійні гуртки художньої самодіяльності.

Високим рівнем виконавської майстерності на міському огляді відзначився виступ гімназійного хорового колективу «Камертон» (художній керівник Мар’яна Гермак) і йому було присуджено І місце. Хористи гімназії як переможці міського конкурсу достойно представили Калуш на обласному конкурсі у м. Бурштин. Хореографічний колектив «Грація» (керівник Олена Малиновська) має І місце у міському і ІІІ місце – в обласному конкурсі хореографічних колективів закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

Гімназійна команда «Гі-Га-Гу» (керівники Наталія Анікіна, Леся Байляк) зайняла призове ІІІ місце у фіналі міського гумористично-розважального конкурсу КВН і нагороджена екскурсійною краєзнавчою поїздкою до Львова.

Упродовж 2018-2019 навчального року для учнів гімназії проведено чимало загальногімназійних виховних та пізнавальних заходів, зустрічей з цікавими людьми, організовано цілий ряд подорожей та екскурсій.

Найбільш масовим та цікавим заходом стало традиційне свято День Гімназії, яке відбулося в листопаді 2018 року. З метою якісного проведення в рамках свята економічної гри «Гімназія-компані» для учнів було організовано серію занять із вивчення основ підприємницької діяльності.

Яскраво й насичено відбувалися народознавчі й мистецькі заходи «Андріївські вечорниці», «Гімназія має таланти», «Гімназійна весна», «Гуморина» та інші.

Упродовж навчального року двічі гімназисти зустрічалися із головою Калуської станиці Братства вояків ОУН-УПА Степаном Петрашем, автором книги-споминів «Була собі пригодонька». Для одинадцятикласників було зорганізовано екскурсійну поїздку до регіонального ЦОЯО.

Ми продовжуємо практикувати проведення загальноміських заходів. Так, учнями гімназії під керівництвом учителя історії Ольги Забавської проведено ряд екскурсій для учнів калуських шкіл у гімназійній Галереї Пам’яті.

У квітні відбувся інтерактивний захід «Майстерня професій», організований спільно із Калуською міськрайонною філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості, під час якого старшокласники ЗЗСО Калуша мали нагоду ознайомитися з різноманітними професіями, взяти участь у майстер-класах.

Учні та педагоги гімназії активно долучаються до всіх міських культурно-мистецьких заходів.

Цьогоріч гімназисти брали активну участь в екологічних акціях. Зокрема, у жовтні учні 6(10) та 7(11) класів разом із класними керівниками спільно з волонтерами Корпусу Миру США та небайдужими активістами зі Львова, Калуша й Рогатина прибирали старе єврейське кладовище. Перед Великоднем учні 5(9) класів і педагоги очистили від сміття береги річки Сівки в районі вулиці Сівецької, а також впорядкували територію за огорожею гімназії.

З 2018 року Калуська гімназія ім. Дмитра Бахматюка має фінансову автономію.

Бюджет закладу у 2018 році становив – 10 508 392 грн. З цих коштів:

  • субвенція: 5 597 800 грн.
  • місцевий бюджет: 4 910 592 грн.

Аналіз бюджету

Заробітна плата і нарахування на заробітну плату

9 427 384 грн.

Матеріали, обладнання, медикаменти

36 700 грн.

Харчування

33 036 грн.

Послуги (крім комунальних)

55 636 грн.

Комунальні послуги

422 120 грн.

Предмет довгострокового використання

50 625 грн. (підручники)

Інше

18 153 грн.

 

Додаткове фінансування заробітної плати з місцевого бюджету

Додаткові ставки

148 510 грн.

Доплата за керування міським методичним об’єднанням

1 823 грн.

Надбавка за підготовку переможців олімпіад

281 405 грн.

Доплата педагогічним працівникам гімназії

494 770 грн.

Щорічна грошова винагорода

183 981 грн.

Оздоровчі техперсоналу і доплата за ремонтні роботи

62 273 грн.

 

На зміцнення матеріально-технічної бази (комп’ютерна техніка, меблі) із бюджету розвитку виділено 126 281 грн.

На проведення капітальних ремонтних робіт у 2018 році міським бюджетом розвитку виділено 40 000 грн. через УБРІ.

Бюджет закладу на 2019 рік – 11 495 773 грн.:

  • субвенція: 6 124 668 грн.
  • місцевий бюджет: 5 371 105 грн.

З місцевих коштів 245 500 грн. передбачено на техніку і меблі для нового комп’ютерного класу. Нові комп’ютери із сучасним програмним забезпеченням уже закуплено.

Упродовж звітного періоду адміністрації гімназії допомагала створювати належні умови для здійснення освітнього процесу гімназійна рада, яку очолює Василь Рогів.

З колективом закладу продовжувала співпрацювати організація «Благодійний фонд «Обдарованість» під керівництвом Лесі Мартиненко, яка в кінці 2018 року вже відзвітувала перед батьківською громадськість про діяльність фонду.

Окрема подяка шефам гімназії – ТОВ «Карпатнафтохім», які частково профінансували ремонт сходової клітки, виділивши 15 000 грн.

Батьки випускних класів виготовили для гімназії подарунок – стенди з державною символікою у кожен навчальний кабінет.

Цього року гімназійну територію прикрасила алея із 20 закарпатських сакур, саджанці яких нам подарував Віктор Балога.

Спільними зусиллями колективу, міської влади, громади Калуша у закладі створено належні умови для праці й відпочинку.

Різні аспекти діяльності закладу впродовж року висвітлювалися на гімназійному сайті та на офіційній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук», які сьогодні є доволі популярними, а також у місцевих та регіональних ЗМІ. Можливості Інтернету для забезпечення інтерактивної взаємодії з громадськістю намагаємося використовувати максимально.

На виконання Закону України «Про освіту», прийнятого 05 вересня 2017 року, адміністрацією напрацьовано перспективний план розвитку закладу, який передбачає в майбутньому зміну його статусу (ліцей, у складі якого гімназія, або науковий ліцей). Наразі готуються до підписання угоди про співпрацю з ВНЗ, зокрема – тристороння угода з Прикарпатським університетом та ТОВ «Карпатнафтохім».

Спільне завдання адміністрації, педагогічного колективу і батьківської громадськості – зберегти у майбутньому статус закладу для навчання обдарованих дітей. То ж іще більше нам креативності, комунікації та командної праці!

ЗВІТ-2018-2019

Слайд1 Слайд2 Слайд3 Слайд4 Слайд5 Слайд6 Слайд7 Слайд8 Слайд9 Слайд10 Слайд11 Слайд12 Слайд13 Слайд14 Слайд15 Слайд16 Слайд17 Слайд18 Слайд19 Слайд20 Слайд21 Слайд22 Слайд23 Слайд24 Слайд25 Слайд26


Поділитися:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *