Здоровимо із 70-літнім ювілеєм учителя математики Білецьку Віру Дмитрівну!

     25 червня свій ювілейний день народження святкує учитель математики гімназії Віра Дмитрівна БІЛЕЦЬКА.

     Дорога наша Віро Дмитрівно! Гімназійна спільнота щиро вітає Вас зі славним 70-літтям! Бажаємо міцного здоров’я, життєвого благополуччя, родинного щастя, незгасної енергії та оптимізму. Нехай успіх і надалі вінчає всі важливі починання, а навколишній світ повниться добром і любов’ю!

Літа цвіли не просто цвітом, 
А проростали у труді, 
Дорослими вже стали діти, 
А Ви душею молоді.

Пливуть літа, мов тихі води, 
І Вам сьогодні 70. 
Хоч як тих літ прожитих шкода, 
Не повернути їх назад.

Хай щастя панує у Вашому домі 
І радість у ньому живе, 
Здоров”я міцного і щирої долі 
Хай Бог посилає і Вас береже.

z-dnem-narodzhennya-yuvilej-70-rokiv (1)

 

Геометричні грядки

(портрет учителя)

 

Щедра осінь цього року була неймовірна. На городах вродило стільки всякої всячини, що обов’язково хотілося поділитися з кимось. А квасоля, ота, що в’ється, велика-велика, така рясна, аж розгубишся від її розгону. «Хай ще хтось покуштує з неї салатів», – так одного разу вирішила Віра Дмитрівна і запросила на свій город.

– Рвіть, скільки хочете. Смакуйте на здоров’я. Цей сорт квасолі під цьогорічним сонцем показав свій рекордний урожай. Погляньте, яке багатство, яка краса, – милувалася густими джунглями квасолі господиня і додала: – А які страви з неї можна приготувати! Рецепт за мною, апробований, із власною фантазією та тонкощами, які влаштують будь-якого гурмана.

Так, це справді було диво: у цей спекотний день квасоля покривала нас зеленою хвилею і ховала у своїй солодкуватій прохолоді. ЇЇ хащі, здавалося, не мали кінця-краю.

– Не сподівалася, що вона така вродить, диво, тай годі! – посміхалася Віра Дмитрівна.

– Рослина любить добрі руки і тягнеться від них до сонця. Це, напевно, ви їй багато любові й турбот віддали, – промовляю, захоплена буйною рослинністю. – Все на світі зігрівається від сонця і серця. Ось і результат.

– Це так. Як я люблю поратися на цій грядці! І втоми не відчуваю. Кожну грудочку в руках перетру, кожне зернятко в руках погладжу. Звичайно, це потрібно і для сімейного столу, але над усе для душі, – щиро посміхається Віра Дмитрівна. – Город – це моя творчість, моє натхнення і відпочинок.

Ця квасоля мене зачарувала і спонукала до роздумів, як-то з однієї-єдиної квасолини може двигнути в небо таке велетенське стебло. Хотілося просто постояти і помилуватися красою і досконалістю цієї гармонії величного і корисного. Але те, що я побачила далі, мене приголомшило. За квасолевими джунглями город було розбито на численні грядочки, на яких можна було давати учням урок геометрії, тут красувалися різнокольорові трикутники, прямокутники, квадрати, трапеції і навіть коло, де росли квіти.

– Що це? – не витримала я. – Ви що, під небом продовжуєте вчити? Кого?

– Та всіх, хто того побажає, – сміється колега. – Але, скажу вам, я так люблю на городі лад і цю геометричну точність, що по-іншому просто не можу.

Я все згадую цей дивний городець, які взірці вишуканого смаку і естетики, буденної праці він показав, як можна працювати для корисного і приємного.

Вона просто по-іншому не може і коли навчає своїх учнів. Уроки математики Віри Дмитрівни не сплутати, як і її почерк, ні з ким. Свій стиль, своє педагогічне кредо – це зрозуміло. Але тут є щось вище, яке вкладається в філософську категорію “сродна праця”: вона просто народжена бути вчителем математики. Володіє особливим даром – передавати свої знання учням. Ні в які методики, технології, форми і прийоми це не вкладається, бо цього не можна навчити, з таким даром треба народитися.

Спостерігала за цією таємницею її педагогічної харизми. Урок у 5 класі. За столом учитель. Це зовсім не та людина, з якою я щойно розмовляла на перерві в учительській. Як вона змінилася: по-особливому просвітлене обличчя, постава велично поважна, жести чіткі, акцентні. А погляд – це глибоке, блискуче небо із спалахами. Темно-карі очі сяють, іскряться, переливаються. І вся вона в дії, відчувається влада і воля кожного слова, що панує над класом.

Звертаю увагу, як вона говорить: особливі логічні наголоси, інтонації. Темп – то чітко роздільний, повільний, то пришвидшений, потім швидкий. Зрозуміла: вчителька володіє інтуїцією відчути дитину, її готовність до сприймання матеріалу. Ось вона підводить учнів до головної думки, підхоплює її і веде за собою віртуозно і плавно, впевнено направляє до перемоги над найскладнішим матеріалом.

Минулорічні випускники, де була класним керівником, якось обмовилися: «Віра Дмитрівна може навчити математики навіть того, хто ніколи не знав її і не хоче знати».

Навчати – це, мабуть, не те слово. Віра Дмитрівна відкриває таємниці цариці наук, а точніше, дарує золотий ключик до її лабіринтів, які подолають її вихованці і сьогодні, і завтра, і тоді, коли вони того захочуть. Скільки золотих ключиків з її доброї руки відчиняють двері великої математики у вищих навчальних закладах, аспірантурах і вже за викладацькими кафедрами.

Легенда Калуської гімназії Михайло Братик сьогодні – викладач Національного університету ”Києво-Могилянська академія.” Коли приїздить до Калуша, то завжди зайде і привітає свою вчительку, бо, можливо, добре розуміє, що якби не вона зустрілася в його учнівській долі, то чи відбувся б він як перспективний математик. Але як добре, що нічого в світі немає випадкового і природа закономірностей спрацьовує повсякчас: і учень зустрічає свого вчителя, і вчитель – свого учня. І невипадково є геометричні грядки під калуським небом, і Калуська гімназія має за честь у своєму колективі бачити Віру Дмитрівну Білецьку.

 

Ліна Стефанюк

 

 


Поділитися:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *