“Дзвони Підгір’я” про Віталія Півторака

     Публікація інформаційно-аналітичного видання Івано-Франківської області “Дзвони Підгір’я”: 

Учитель гімназії Віталій Півторак – тренер «Демократичної школи» 

Офіційне представлення його в цьому статусі разом із однодумцями з усіх областей України (30 тренерів Всеукраїнської мережі консультантів програми) відбулося в перший день березня в Міністерстві освіти й науки України. Там проходило урочисте відкриття Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства «Демократична школа». Це – один із найбільших міжнародних проектів у сфері середньої освіти в Україні. 

У відкритті Програми взяли участь Павло Хобзей, заступник Міністра освіти і науки України, Ана Перона-Ф’єльдстад, виконавчий директор Європейського Центру ім. Вергеланда (Норвегія), Тарас Кремінь, народний депутат України, голова підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Були тут представники Посольства Норвегії та офісу Ради Європи в Україні, українські та міжнародні експерти. На конференцію були запрошені голови обласних департаментів освіти, представники інститутів післядипломної педагогічної освіти, тренери Програми та директори шкіл-учасниць її першого циклу. 

Цьому передував п’ятиденний тренінг у Львові під час вимушених зимових канікул, а ще – 15-річна навчально-тренінгова діяльність Віталія Півторака. У березні учитель української мови й літератури, керівник Євроклубу Калуської гімназії ім. Дмитра Бахматюка проведе кілька тематичних сесій в одному з перших тренінгів для команд 32-х шкіл із 23-х областей України. 

– Трирічна Всеукраїнська програма «Демократична школа» реалізовується Європейським Центром ім. Вергеланда (Осло) та Міністерством освіти і науки України в співпраці з Радою Європи за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії. Вона спрямована на підтримку демократизації та децентралізації середньої освіти в Україні, пропагування принципів Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства та прав людини. А також – на розбудову мережевих зв’язків між школами різних регіонів країни, – розповів Віталій Півторак. 

Проектний процес, – зазначив він, – є надзвичайно тривким і трудомістким. Організатори очікують, що участь у Програмі візьме 120 шкіл із усіх областей України. Навчання пройде близько 480 директорів загальноосвітніх навчальних закладів, учителів, представників громадських організацій і місцевої влади. Щороку відбуватимуться тренінги, які супроводжуватимуться консультаціями, та семінари у школах упродовж навчального року. До планування та реалізації демократичних змін у школі залучатимуться представники адміністрації, педагогічних колективів, учні, батьки та місцеві громади. 

І це не єдиний у цьому році міжнародний проект гімназії. На часі – українсько-естонський, українсько-сербський, котрі реалізовуються паралельно. Про них педагог поділиться в наступних номерах нашої газети. 

Довідка. Європейський центр ім. Вергеланда – експертний центр Ради Європи в сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння. Заснований у 2008 році в Осло. Мета центру – сприяти розвитку культури демократії та усталенню демократичних практик у суспільстві через освіту для демократичного громадянства і прав людини. Центр ім. Вергеланда реалізовує проекти в Україні з 2013 року. 

Дарія ОНИСЬКІВ 

http://dzvony.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3238%3Auchytel-himnazii-vitalii-pivtorak-trener-demokratychnoi-shkoly&catid=149%3Asyspilstvo&Itemid=551 


Поділитися:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *